Loading

Sunday, February 25, 2007

~~No Title~~


Just finish renovate my new home. Ehee~~ :) hope you guys like it becouse i love it.
HuuH~~ i dun know why i cannot sleep well last night :(. For the whole nite, i just sitting infront of my lovely computer and watch movies and TV drama. After get bored, im trying to sleep again but it dosen't work, now it 8am... atuk oi... nokuro to awu oku koodop? What shall i do? em.. going out for a breakfirst eheheh~~~ maybe after get replete i can sleep...adui~~ :P After finish my breakfirst, i read news paper. (Berita harian and Harian Metro). AF 5!!!!aik.. nokuro tu awu apemes? Below this i copy and paste... just read it.. :)

Cerita Artis Kita: Tiga pengkritik tetap AF5

DALAM mengejar tugasan ke sana ke sini, lirikan mata dan pendengaran CAK tetap peka dengan program Akademi Fantasia (AF) 5 yang dijadualkan pertengahan Mac ini. Melalui pengamatan ini, CAK perasan cerita mengenai program realiti itu tidak sekecoh penganjuran tahun sebelumnya.Biasanya, kalau waktu begini, macam-macam cerita kita dengar. Baik siapa pengetua, berapa orang dalam barisan tenaga pengajar atau adakah pengacara berganti dan macam-macam lagi. Namun hakikatnya tidak banyak seperti yang CAK katakan itu, kecuali kisah ‘perang kenyataan’ di antara Aznil Nawawi dengan bekas pengetua AF4, Ramli Sarip.

Tidak pasti pula apa strategi mereka kali ini. Menyusup dalam diam tetapi pastinya daripada sumber CAK, mereka mengatur sesuatu yang lebih menarik untuk melarikan daripada klise atau kebiasaan.

Pun begitu, sumber itu memberitahu CAK mengenai kaedah pelantikan pengkritik. Kali ini, tiada lagi seorang pengkritik tetap dan dua jemputan setiap minggu. Sebaliknya, setiap konsert hujung minggu sepanjang lebih kurang tiga bulan itu, pelajar bakal berdepan tiga pengkritik tetap.

Pelantikan tiga yang tetap ini mungkin menampakkan kritikan atau teguran lebih seimbang kerana pengkritik tetap boleh mengikuti perkembangan pelajar dari minggu ke minggu. Jadi boleh dibuat perbandingan sama ada pelajar itu menunjukkan yang positif mahupun negatif.

Macam juga kita tengok American Idol yang ada Paula, Simon dan Randy yang melihat kemajuan seseorang peserta pertandingan popular itu.

Cuma CAK belum pasti siapa tiga orang yang akan menegur pelajar AF5. Harapnya yang dilantik itu dari kalangan yang tidak banyak ‘ditegur’ oleh pihak lain sebelum ini. Jangan pula macam ketam yang cuba mengajar anaknya berjalan!

*Is that true, wait and see..

Richael L Gimbang or Rich

Ikut acuan sendiri
Oleh FIRDAUS SAHAT

WALAUPUN pernah menerima tawaran bernaung di bawah sebuah syarikat rakaman antarabangsa, kumpulan Estranged lebih selesa bergerak bebas sebagai band underground.


Berikutan tindakan itu, mungkin ada yang beranggapan band ini menolak tuah tetapi bagi Estranged, mereka ada prinsip yang perlu dipertahankan.

Nyata, bukan populariti menjadi buruan band ini, sebaliknya kepuasan dan kebebasan membawa lagu mengikut acuan sendiri menjadi keutamaan.

Band yang dianggotai Azwin Andy Malik atau Andy, 23, sebagai pemain dram, Richael L Gimbang atau Rich, 24 (vokalis), Solihudidin Hormat atau Din, 22 (gitar), Norhanafi Noorhadi, 24 (gitar utama) dan Chow Ken Chung (bass) ini pernah menghasilkan album berjudul In Hating Memory pada 2004.

Dan, selepas tujuh tahun meniti cabaran sebagai anak seni, Estranged semakin mendapat tempat di arus perdana apabila dinobatkan sebagai Artis Inggeris Tempatan Pilihan, Anugerah Era 2006.

Kumpulan ini juga melakar dua lagi kejayaan dalam Anugerah Malaysian English Top 10 menerusi kategori Video dan Lagu Rock Terbaik.

“Sebelum ini kami pernah ditawar merakam album oleh sebuah syarikat rakaman tersohor, sayangnya syarat yang mereka tidak sesuai dengan perjuangan kami.

“Antaranya, mereka mahu kami merakam album Melayu sepenuhnya, sedangkan kami lebih selesa menyanyi lagu bahasa Inggeris.

“Bukan bermakna kami tidak menyanjung tinggi bahasa ibunda, tetapi kami hanya ingin menampilkan kelainan. Di Malaysia kita ada banyak band menyanyikan lagu Melayu dan tidak salah rasanya jika kami mengetengahkan lagu Inggeris. Ia akan membuatkan industri muzik tempatan lebih berwarna-warni.

“Kami tidak teragak-agak menerima tawaran daripada syarikat rakaman lain jika mereka membenarkan kami berkarya mengikut cara kami,” kata Andy yang turut bertindak sebagai pengurus Estranged.

Mengulas perkembangan terbaru, Estranged kini giat menghasilkan album pek semula dengan kerjasama syarikat rakaman Life Record.

Menurut Andy, lagu yang dimuatkan dalam album ini diberi sentuhan lebih segar, selain diserikan sebuah lagu baru berjudul Itu Kamu.

Selain lagu, Estranged yang pernah dikaitkan dengan kontroversi apabila vokalisnya menyertai pertandingan Akademi Fantasia 4 (AF4) turut menumpukan perhatian terhadap kulit album. Kelainan yang ditampilkan menerusi album pek semula ini tampak lebih matang seiring usia pembabitan mereka dalam industi.

“Kulit album pek semula ini lebih menarik berbanding album sebelum ini, malah ia melambangkan genre muzik yang kami bawa. Ia mendapat sentuhan kreatif seorang rakan yang mengikuti pengajian rekaan grafik di sebuah universiti di Australia.

“Album ini memuatkan lapan lagu Inggeris dan dua lagu Melayu. Harapnya album ini dapat diterima,” katanya.

* ok.. im goin to sleep now... sleep..sleep...

~~KaiTor wOrD~~


1 comments:

scias said...

Sia setuju kalo AF5 ambil 3 pengkritik tetap..dan kalo boleh..ambil lah orang2 spt Ramli MS yg betul2 pakar dlm muzik. Jgn ambil pengkritik dari golongan penyanyi sbb diorang tu bukannya pakar sangat hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More